Wordpress

WordPress Yedekleme Yolları

Wordpress Yedekleme Yöntemleri
Yazar alitag

WordPress kurulumundan sonra yapılacak değişikliklerde oluşabilecek hatalara karşı yedekleme gerekebilir. Bu durumda WordPress Yedekleme yapmak için farklı yöntemler kullanabilirsiniz.

1. Worpress Yedekleme Yöntemi

 

İlk yolumuz eklentiler aracılığıyla yedekleme yapmak. Bunun için Eklentiler – > Yeni Ekle, ardından Backup yazarak karşımıza çıkan eklentilerden birini kurmak olacak. Kuracağımız eklenti Updraft Plus. Bu eklenti, yedeklemeyi kendi sunucumuza, başka bir sunucuya veya bulut sunucular üzerine yedek almamızı sağlar. Kullanımı çok kolaydır ve eklenti kısmen Türkçedir. Ancak bulut üzerinde yedekleme yapmak için eklentinin premium versiyonunu almak gerekir.

2. WordPress Yedekleme Yapımı

Bu yedek kullandığınız panel üzerinden, cPanel veya PleskPanel gibi paneller aracılığıyla alınabilir. Bunun için panel içinde yedekleme veya backup diye aratıp karşınıza çıkan Yedekle veya Tam Yedek gibi seçenekleri seçmek. Bu yedekler genellikle sistemin tamamını yedekler. Yani içinde hem dosyalarınız, hem veritabanları hem de e-posta, ssl sertifikası gibi pek çok veri de olur. Bu yedek otomatik olarak geri yüklenemez.

3. WordPress Yedekleme Yolu

Bu wordpress yedekleme tamamen manuel olarak yapılır ve sadece istenilen veriler yedeklenir.

Öncelikle ftp programı aracılığıyla hostinge bağlanırız. Ardından burada bulunan public_html veya httpdocs vb gibi ana dizine erişilen klasöre gireriz. Bu klasörün içinde bulunan tüm dosya ve klasörleri bilgisayarımıza indiririz. Yine panel üzerinden phpMyadmin‘e erişip ilgili wordpress sitenin veritabanını bulup buradan dışa aktarırız. Aktarımı .sql formatında almak sağlıklı olacaktır. Her iki işlemi yapınca tam bir siteyi yedeklemiş oluruz.

Yeniden yükleme yapmak için (aynı domain üzerinde) herhangi bir değişikliğe gerek yoktur. Dosyaları yeni hostinge yeniden yükleyerek ve veritabanını yeni sunucuya phpMyadmin aracılığıyla aktararak 3. işleme geçeriz. Bu işlem yeni veritabanı adı, kullanıcı adı ve şifresini wp-config.php dosyasına yazmak olacaktır. Bunu Notepad++ programı aracılığıyla yapabiliriz. Sonrasında ftp üzerinden bu dosyayı mevcut dosya üzerine yazdırırız. Tüm işlemler bu kadar.

Önemli Not 1: Yeni site aktarımında hata almamak için kullanıyorsanız, temanızın Özel CSS bölümünde bulunan kodları kopyalayın ve yeni aktarımdan sonra yine aynı yere yapıştırın.

Önemli Not 2: Eğer site taşıması yapıyorsanız, temanızın ayarlarına giderek Export seçeneğinden, temanın size vereceği export kodlarını alın ve bir .txt dosyasına yapıştırın. Aktarım tamamlandıktan sonra bu kodları tema ayarlarında bulunan import seçeneğinden içeri aktarın.

WordPress Yedekleme ile ilgili sorularınızı yorum bölümünden iletebilirsiniz. WordPress tema güncellemesi yazımı okumak için tıklayın.

Yazar hakkında

alitag

Bir Yorum Bırak

Hava durumu tahmini Güneş Gazlı içecekler zararlı mı? İçme suyu Instagram hakkında önemli bilgiler