Merhaba, bu yazımda, WordPress ile İlk Eklentiler hakkında bilgi vermek istiyorum. İlk yazım WordPress Nedir? de eklentilerden biraz bahsetmiştim. Şimdi daha detaylı olarak, ihtiyacımız olabilecek ve yapmak istediğimiz siteye göre neler kullanabiliriz bakalım.
WordPress’i ilk yüklediğimizde eklentiler dizininde iki eklenti vardır biri Akismet diğeri ise Hello Doly, Akismet spam yorumlara karşı kullanabileceğimiz bir eklentidir, ancak ben bunun yerine, botlarla gönderilen spam yorumun önünü tamamen kesebilecek bir eklenti kullanmayı tercih ediyorum. Hello Doly ise Türkçe desteği olmayan, admin panelinde sağ üst tarafta Dolly için söylenen sözlerdir. Dolayısıyla kullanıcılara herhangi bir faydası olmayacaktır. Dilerseniz silebilirsiniz.
WordPress ile İlk Eklentiler
Hangi eklentileri kullanmalıyız derseniz işte madde madde o eklentiler ve faydaları:
1) Yoast Seo – WordPress ile İlk Eklentiler
Yoast Seo, adından da anlaşılacağı gibi bir seo (search engine optimisation) eklentisidir, yani arama motoru optimizasyonu yapmamızı sağlayan eklentidir. Elbette alternatif eklentiler mevcut, fakat tavsiye edebileceğim ücretsiz en iyi eklenti Yoast Seo’dur. Ayarlarını kolayca yapabilirsiniz ve Türkçe desteği de mevcuttur. WordPress’in kendi eklenti dizininden ya da admin panelinizden indirip etkinleştirebilirsiniz. Eklentinin premium versiyonu, e-ticaret için premium versiyonu ve görseller için premium versiyonu mevcut.
2) Fastest Cache – Wordpress ile İlk Eklentiler
Bu eklenti adeta hayat kurtarıcıdır. Fastest Cache eklentisi, basitçe açıklayacak olursak wordpress sitenizi hızlandırmaya yarıyor. Eklentinin geliştiricisi bir Türk adı Emre Vona, kendisini piyasadaki en iyi eklentiyi yaptığı için tebrik ediyorum. Tabi bu benim fikrim. Eklentinin ücretsiz versiyonu optimizasyonun %50 civarını yapabiliyor. Eğer premium versiyonu alırsanız çok başarılı bir sonuç alabilirsiniz. Google Pagespeed Insights puanınız 85 ve üzeri olabilir.
3) Polylang (Çoklu Dil Eklentisi) – Wordpress ile İlk Eklentiler
Eğer blogunuzda veya kurumsal sitenizde birden fazla dil kullanmak istiyorsanız Polylang ihtiyacınızı giderecektir. Ücretsiz dil eklentileri arasında en iyisi Polylang’dir. Sürekli güncelleniyor ve kısmen de olsa panel Türkçeleştirilmiş. Kullanımı kolay, bileşenlerde ve menü de eklenebilme özelliği mevcut.
4) Re-Captcha – Wordpress ile İlk Eklentiler
Bu eklenti robotların önünü kesiyor, yani spam yorum veya spam form doldurmanın önüne geçebiliyor. Tabi spamdan kastım robot yani bot olanlar. Basitçe söylemek gerekirse, ben robot değilim diye karşımıza çıkan tikleme uygulaması bu. Google alt yapısıyla çalışıyor ve Google’den api almak gerekiyor. Basit bir işlem bir dakika kadar sürüyor. Tamamen ücretsiz.
Daha sonra, kullanabileceğimiz ve kullanmamız gereken eklentileri yazmaya devam edeceğim. Sorularınızı yorumlar aracılığıyla iletebilirsiniz. Okuduğunuz için teşekkürler.