Merhaba, bu yazımda WordPress htaccess dosyası ‘ndan biraz bahsetmek istiyorum. WordPress’i ilk indirdiğinizde .htaccess dosyası bulunmaz, ancak daha sonra FTP ye bağlandığınızda ya da bir sorunla karşılaştığınızda çözüm olarak .htaccess dosyasına kod eklemeniz veya mevcut kodları düzenleyip değiştirmeniz istenebilir.
WordPress htaccess dosyası
.htaccess dosyası oluşturmanın çok basit yolları vardır. Bunun ilk yolu;
Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar sekmesine tıklayıp herhangi bir ayar değiştirmeden Kaydet butonuna basmaktır. .htaccess dosyanız otomatik olarak oluşacaktır. Eğer dosya oluşmazsa muhtemelen hostinginizin ayarlarıyla ilgili bir sorun vardır ve otomatik dosya oluşturmaya kapalıdır. Böyle bir durumda FTP ile bağlanarak sağ tık ile Yeni Dosya oluştur diyebilir ve adını .htaccess olarak belirleyebilirsiniz. Ayarlar -> Kalıcı Bağlantılar’a tekrar gidip Kaydet butonuna basınız.
Yapılan işlemi doğrulamak için dosyanızı masa üstüne indirin ve bir düzenleme programıyla açın. İçini kontrol ettiğinizde kodlar bulunuyorsa yazma işlemi gerçekleşmiştir. Eğer dosya halen boşsa bu durumda hosting firmanız ile bağlantıya geçip dosyalar üstünde herhangi bir değişim yapamadığınızı iletin. Dosya ve klasör izinlerinizi kontrol edin. Dosyalar için 644, klasörler için ise 755 standart izinlerdir. Daha fazla ya da daha düşük rakamlar mevcutsa bu durumu değiştirmeden önce araştırma yapın ve doğru olup olmadığına emin olun.
.htaccess ile neler yapılabilir? – Wordpress htaccess dosyası
.htaccess dosyası sadece WordPress’de bulunan bir dosya değildir. Bazı ayarlarımızı buradan yapmamız gerekir. Buna örnek olarak, bir SSL sertifikası alırsak panelden ayarları yaptıktan sonra .htaccess üzerinden de gerekli ayarları yapmak olacaktır. Bununla ilgili detayları başka bir yazımda anlatacağım. .htaccess dosyasından limit arttırımları, bağlantı yönlendirmeleri, css-html-js-jpg-png-gif süre sonu belirleme, ön bellekleme vs. gibi bir çok işlem yapılabilir. Ancak dikkat etmemiz gereken en önemli şeylerden biri işlemleri doğru yapmak. Yerleştirdiğimiz kodlar hatalı olursa, çoğu zaman siteye erişim kapanır ve düzeltmek kolaydır, ancak yönlendirmelerde vs. hata olursa fark etmek zor olacaktır ve arama motorları veya kullanıcılar yanlış yerlere veya hiçbir yere yönlenmeyecektir. Bunun için yaptığımız işlemi doğrulamakta fayda var.
Bu yazıda size basitçe Wordpress .htaccess dosyası hakkında bilgi verdim. Umarım faydalı olmuştur. Sorularınızı yorumlar aracılığı ile iletebilirsiniz.