WordPress sitelerimizin güvenli ve sağlıklı çalışır olmasının en büyük sebebi güncellemelerdir. WordPress güncelleme birkaç farklı şekilde yapılabilir. Sırasıyla yapabileceğiniz güncellemeleri ve güncelleme öncesi yapılacakları adım adım anlatacağım.
WordPress Güncelleme
1- Yedekleme: WordPress yedekleme konusunu burada bulabilirsiniz.
2- Site üzerinden güncelleme
Yedek aldıktan sonra güncellemeyi WordPress sitemiz üzerinden yapabiliriz. Başlangıç -> Güncellemeler yolunu izleyin ve WordPress’i son sürüme güncellemek için Şimdi Güncelle butonuna basın. Güncelleme yapılırken site bakım moduna alınacaktır. Güncelleme sırasında bakım modu etkinleştiriliyor diye uyarı alacaksınız. Ardından işlem süresi, sitenin bulunduğu sunucunun hızına göre 1-2 dakika alacaktır. İşlem bittiğinde bakım modu etkisizleştiriliyor diye 2. uyarıyı alacaksınız. WordPress Güncelleme bittiğinde yeni sürümün bulunduğu hoş geldiniz sayfasına yönlendirileceksiniz.
UYARI: Bazı durumlarda siteniz bakım modunda asılı kalır. Böyle bir şeyle karşılaşırsanız korkmayın. FTP ile sitenize bağlanın ve public_html veya httpdocs, web gibi ana dizine bağlanan klasöre girin. Burada .maintenance adında bir dosya göreceksiniz. Bunu silin ve siteye girin. Eğer siteye erişemezseniz aşağıdaki güncelleme yöntemi ile güncelleme yapın.
3- Manuel FTP ile WordPress Güncelleme
Site içerisinden güncelleme yapılamadığında veya direkt tüm dosyaları aktararak güncelleme işlemidir. Bunun için FTP programına ihtiyacımız var. Filezilla programını ücretsiz olarak indirebilirsiniz. Kullanacağımız Filezilla Client sürümü olacaktır. Yanlışlıkla Server olanı indirmeyin.
FTP programımızı kurdukran sonra bilgilerimizle siteye bağlanıyoruz. WordPress’in en son sürümünü WordPress TR‘den indirebiliriz. Dosyaları arşivden çıkardıktan sonra sitemizin ana dizinine aktarım yapıyoruz. Aynı dosya ve klasör isimleri olacağından Üzerine Yaz ve Bu işlemi her zaman yap seçeneklerini aktif ederek Tamam’a basıyoruz. İnternet hızınıza göre aktarım süresi değişkenlik gösterecektir. Yaklaşık olarak 10 dakika da aktarabileceğinizi varsayıyorum.
Aktarım bittikten sonra siteye erişin. Karşınıza WordPress veritabanının güncellenmesi gerektiği uyarısı çıkacaktır. Bunu onaylayın ve güncellemeyi tamamlayın.
En doğru sonucu bu şekilde alabilirsiniz.
4- Softaculous üzerinden güncelleme
Eğer WordPress’i Softaculous panel eklentisi üzerinden kurduysanız yine panele gidin ve WordPress ayarlarına erişin. Softaculous üzerinden hem WordPress’i, hem temanızı, hem eklentilerinizi güncelleyebilirsiniz.
WordPress Tema Güncelleme konusuna buradan erişebilirsiniz. WordPress Güncelleme ile ilgili sorularınız veya merak ettikleriniz varsa yorumlardan iletebilirsiniz.
[…] WordPress Güncelleme yazısını buradan okuyabilirsiniz. […]