WordPress’in en iyi özelliklerinden biri de alt tema kullanabilme özelliğidir. Alt tema, WordPress Child Theme olarak da karşınıza çıkacaktır.
WordPress Child Theme Nedir?
Genellikle satın alınan premium (ücretli) temalarla birlikte, bir .zip dosyasının içerisinde sıkıştırılmış olarak gelir. Temamızın adı “ABC Teması” olsun. ABC temasını wordpress üzerine kurduktan sonra aktif ettik. Şimdi de Child Theme yani alt temayı yüklemek ve aktif etmek istiyoruz. Bunun için normal temamızı yüklerken yaptığımız gibi yapıyoruz. İster ftp üzerinden aktararak istersek WordPress üzerinden tema yükle bölümünden yükleyebiliriz.
Yükleme işleminin ardından Görünüm -> Temalar bölümüne gidip alt temamızı aktif ediyoruz. WordPress Child Theme aktif olduktan sonra, ana temamızın tüm özellikleri, paneli her şeyi olduğu gibi görünmeye devam edecektir. Ancak bunun yanında bir özellik daha kazanmış olacağız.
WordPress Child Theme Ne İşe Yarar?
Asıl cevaplamamız gereken kısım sanırım bu. Bildiğiniz gibi temaları aldığımızda tüm özellikleri istediğimiz gibi olmuyor. Bazı gelişmiş temalar her alanı özelleştirmemize izin verse de bazıları ne yazık ki bunu sunamıyor. Bu durumda biz de bilgimiz kadarıyla, hem tasarım için hem de fonksiyonellik için kodlarımızı tema dosyalarına yapıştırıyoruz veya bu kodları tamamen değiştiriyoruz. Ancak bir sorun var, tema güncellendiğinde bu değişiklikler de kayboluyor.
WordPress Child Theme işte tam da güncelleme kısmında işimize yaramış oluyor. Çünkü Child Theme için güncelleme yapmamız gerekmiyor. İliştirdiğimiz kodlar olduğu gibi erişilebilir haliyle bizi bekliyor. Buna karşın ana temaya eklenen yeni özellikleri de kullanabiliyoruz.
WordPress Child Theme Nasıl Kullanılır?
Öncelikle söylemeliyim ki bunu kullanmak için çok az da olsa CSS ve eğer özellik değişikliği istiyorsak da kodları okumayı bilecek kadar da PHP bilmek gerekli.
Child Theme’nin içerisinde iki adet boş dosya bulunur. Birincisi functions.php’dir. Bu dosyanın içerisine değişikliğini yapmak istediğimiz bir özellik ekleyebiliriz. Örnek verecek olursak, yorumları tümden kapatmak istiyoruz, bunu bir eklenti yardımıyla yapmak mümkün olsa da eklenti sayısının artması performans sorununa yol açtığından functions.php dosyasına yorum kapatma özelliğini tanımladığımızda sorun çözülmüş oluyor. Tabi alt temaya uyguladığımız için ana tema güncellendiğinde bu kod silinmediğinden güncellemeyi de gönül rahatlığıyla yapabiliyoruz.
Child Theme Güvenli mi?
Bilinen herhangi bir tehlikesi yok. Fonksiyon dosyasına eklediğiniz kodlar için bir şey diyemem tabi. Güvenilir kaynaklardan kod almaya çalışın, hatta direkt geliştirici tarafından verilen kodları kullanın.
Child Theme yok nasıl oluştururum? Child Theme nasıl oluşturulur?
İşlem çok basit, ABC isminde bir tema klasörünüz varsa, abc-child adında bir klasör oluşturun ve içerisine functions.php ve style.css adında iki boş dosya yerleştirin. Dosyayı açın ve aşağıdaki kodları temanıza uygun şekilde doldurun:
/* Theme Name: abc Theme URI: http://siteadresi.com/wp-content/themes/abc-child/ Description: Abc Child Theme Author: Ali Tag Author URI: http://siteadresi.com Template: abc Version: 1.0.0 License: GNU General Public License v2 or later License URI: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html Text Domain: abc-child */
Fonksiyon dosyası aracılığıyla bu dosyayı da çağırmamız daha doğrusu tanımlamamız gerekecek. Bu yüzden aşağıdaki kodu da functions.php dosyasına kaydediyoruz.
<?php add_action( 'wp_enqueue_scripts', 'my_theme_enqueue_styles' ); function my_theme_enqueue_styles() { wp_enqueue_style( 'parent-style', get_template_directory_uri() . '/style.css' ); } ?>
Daha detaylı bilgi edinmek için: Ana Kaynak
WordPress tema güncelleme nasıl yapılır yazımızı da okuyabilirsiniz. Yorumlarınızı aşağıdan iletebilirsiniz.
Çok yardımcı oldunuz, teşekkürler.
İşinize yaramasına sevindim. İyi çalışmalar.