Alternatif Bilgiler Wordpress

Google Lighthouse Nedir? Nasıl Kullanılır?

google lighthouse nedir? Google Lighthouse nasıl kullanılır?
Yazar alitag

Pagespeed Insights hizmetinden sonra Google tarafından geliştirilen ve yakın zamanda sunulan, genel anlamıyla sitenizin veya web sayfanızın hızı, hataları ve seo uyumluluğunu ölçen ve size bir rapor sunan bir hizmettir Google Lighthouse.

Google Lighthouse Nedir?

Sitemizin performansını mevcut sayfa için gösterebilen ve Google Chrome’ye eklenti olarak eklenebilen basit bir uygulamadır. Tabi basitliği son kullanıcı için geçerli. Yani bizim görebildiğimiz kadarı. Pagespeed Insigts haliyle biraz yetersiz kalmaya başlamıştı. Seo puanı, sitedeki hatalar, hız vs. için farklı sitelere girip ölçümler yapmak zorunda kalıyorduk. Google Lighthouse ile tek bir yerden bunları incelemek ve rapor halinde görmek mümkün.

Google Lighthouse Nasıl Kullanılır?

Hizmet henüz yeni, Türkçesi bile mevcut değil. Ancak kısa zamanda geliştirilecek ve eksikleri giderilecektir. Uygulama kısa zaman önce sunuldu ancak pek çok revize işlemi gerçekleşti bile. Bu yüzden bu uygulamayla ilgilenildiğini söyleyebiliriz.

Uygulamayı kullanmak için Chrome tarayıcınızın eklentiler bölümüne giderek Google Lighthouse yazıp aratmanız yeterli. Karşınıza çıkan geliştiricisi de Google olan uygulamayı yükleyin. Birkaç saniye içerisinde kurulup aktif olacaktır. Ardından istediğiniz herhangi bir siteye girin ve sağ üst barda bulunan deniz feneri ikonuna tıklayın. Karşınıza iki seçenek çıkacaktır. Biri Options, diğeri Generate Reports.

Options seçeneği, hangi raporları almak istediğinizi seçmenizi sağlayacaktır.

google lighthouse

 

google lighthouse

 

Generate Reports ise seçtiğiniz rapor türlerine göre analiz yapmanızı sağlayan buton. Yani asıl işlev butonu bu. Google Lighthouse bize 5 alanda rapor seçeneği sunuyor. Performance (performans), Progressive Web App (progresif web uygulamaları), Accessibility (erişilebilirlik veya ulaşılabilirlik), Best Practices (en iyi uygulamalar) ve SEO (arma motoru optimizasyonu).

Bu raporların sonuçlarında sitenizde bulunan hatalar ve doğrular listeleniyor. Failed ve Passed olarak her bir kategoride listeleme yapıyor Google Lighthouse. Hatalarınızı düzelttikten hemen sonra anında inceleme şansınız var. Henüz bekleme veya belirli bir süreden sonra tekrar yapma gibi bir kısıtlama mevcut değil. Ancak kullanım arttıkça ileri ki zamanlarda yapılabilir.

Şimdilik anladığım kadarıyla sadece Chrome üzerinde eklentisi var. Opera için baktığımda eklentisini göremedim. Yakın zamanda geliştirilebileceğini düşünüyorum.

Eğer bir sunucunuz varsa Google Lighthouse kurulumunu sunucunuz üzerinde de yapmanız mümkün. Detayları Google‘den okuyabilirsiniz. Chrome mağazasına ulaşmak için buraya tıklayabilir eklentiyi hemen edinebilirsiniz.

 

Yazar hakkında

alitag

Bir Yorum Bırak

Hava durumu tahmini Güneş Gazlı içecekler zararlı mı? İçme suyu Instagram hakkında önemli bilgiler