Alternatif Bilgiler

Firma bilgileriniz Google’den silinecektir, dolandırıcılık

Firma Bilgileriniz Google'den Silinecektir
Yazar alitag

Bir süre önce çalıştığım bir firmayı sürekli arayan bir 0850’li numara vardı, telefonu açtığımda “Firma Bilgileriniz Google’den silinecektir! Silinmesini istemiyorsanız 1’e basınız.” şeklinde bir uyarı yapıyordu. Nedir aslı diye bir araştırma yapayım dedim. Karşıma çıkanlara şaşırdım desem yalan olur, ama çok fazla sinirlendiğimi belirtmeliyim.

Yaklaşık 10 yıldır firmalara internet sitesi yapıyorum. İnsanların internetle ilgili bilgilerinin kısıtlı olduğunu söylemek isterim. Tabi ülkemizde dolandırıcılığa yatkın o kadar çok insan var ki, kısa yoldan para kazanmak isteyenler… Bir de onların yanında çalışanlar var, ben onlara daha çok üzülüyorum. Kötü niyetli birinin ardına takılmış kendini daha az kötü sanan, ancak dolandırıcılığın gerçekleşmesi için kilit pozisyonda olanlar.

Uyarıları ise şu şekilde: “Firma bilgileriniz Google’den silinecektir. Silinmesini istemiyorsanız 1’e basınız.” Buradan sonra 3 seçenek var.

  1. Hiçbir şeye basmadınız, bir süre sonra kendi kendine kapandı. Aradan biraz zaman geçtikten sonra tekrar aradılar.
  2. Direkt kapattınız, bir süre sonra tekrar aradılar.
  3. Hemen 1’i tuşladınız. Telefon kapandı. Aradan 1-2 saat geçtikten sonra sizi aradılar. Google’den aradıklarını ve sitenizin Google’den yakın zamanda kaldırılacağını söylediler. Özellikle Google Türkiye ofisinden aradıklarını söylüyorlar. Sebebini sorduğunuzda bilen biri için çok saçma olan cevaplar veriyorlar. Ancak bilmeyen birine mantıklı gelebilir. Ardından talep ettikleri parayı hesaplarına gönderebilir. Günde sadece 1 kişiyi ağlarına düşürdüklerini düşünün. Her gün 1000 lira kazansalar. Hiçbir masraf yapmadan ayda 30.000TL, vergi yok, masraf yok…

Böyle bir durumla karşılaşırsanız yapacaklarınız çok basit. İlk önce şunu sorun: “Benim Google’de kayıtlı müşteri numaram nedir?”, “Sizi ofisinizde ziyaret etmek istiyorum, adresinizi verir misiniz?”, “Mersis numaranız nedir?” gibi size mantıklı gelen soruları sorabilirsiniz. Hiçbirine yanıt vermediklerini söylemeliyim. Bu insanlar sizi aralarsa numaralarını kaydedin ve aşağıda bulunan bağlantıdan şikayetinizi yapın. Sadece birkaç dakikanızı ayırarak bu tarz dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçebilirsiniz.

Şikayet adresi: https://tiss.gtb.gov.tr/

Ne yazık ki şikayet edilmedikçe artarak devam edecekler. Bu yüzden şikayetlerinizi esirgemeyin. Yukarıdaki bağlantıdan şikayet etmek istemezseniz birebir suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Kişisel Verileriniz bu firmaya satılmıştır muhtemelen ya da sizin izniniz olmadan sizi arıyordur.

“Firma bilgileriniz Google’den silinecektir. Silinmesini istemiyorsanız 1’e basınız.”

Sitenizi Google’den silebilecek sadece sitenizin yöneticisidir. Google, sizin siteniz arama sonuçlarından çıkacak diye sizi aramaz. Google, firmanızın konumu haritalardan silinecek diye sizi aramaz. Eğer bir reklam verdiyseniz ve reklamınız yayınlanmadıysa, sonrasında siz destek talep edip beni arayın dediyseniz Google sizi arayabilir. Ancak bunu da artık formlar ve e-postalar üzerinden yapıyorlar. Kısacası yapay zekayla donatılmış bir sistemde kimse sizi arayıp da siteniz siliniyor bize para verin demez. Reklam vermediğiniz sürece Google arama sonuçlarında listelendiğiniz için sizden para istemez.

Umarım anlatabilmişimdir.

TR uzatılı domain transferinin nasıl yapılacağını öğrenmek için bu yazıyı okuyabilirsiniz.

Yazar hakkında

alitag

1 Yorum

Bir Yorum Bırak

Hava durumu tahmini Güneş Gazlı içecekler zararlı mı? İçme suyu Instagram hakkında önemli bilgiler